За трети път Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира доклада на европейските

...
За трети път Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира доклада на европейските
Коментари Харесай

За трети път ВСС бойкотира доклад с препоръки на европрокурорите

За трети път Висшият правосъден съвет (ВСС) бойкотира доклада на европейските прокурори, в който се дават рекомендации за работа на държавното обвиняване в България. Заседанието беше свикано от правосъдния министър Цецка Цачева и за него се знаеше от началото на седмицата.

Въпреки това през днешния ден съветът не съумя да направи кворум, защото огромна част от членовете му просто не пристигнаха. Така опитът за разискване на евродоклада се проваля за трети път. 

Оказа се, че част от изчезналите членове на Висш съдебен съвет са си пуснали отпуска за петък. Отсъства и съвсем цялата прокурорска гилдия отпред основния прокурор Сотир Цацаров. На съвещанието не участваха и ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов и Галя Георгиева, оповестява defacto.bg.

Докладът на европейските прокурори включват и рекомендации за надзор и контрол над основния прокурор.

Друга основна точка бе разискване на позиция на Висш съдебен съвет по скандалния план на ГЕРБ и Обединени патриоти за Закона за правосъдната власт, в който са планувани " кариерни бонуси " за отиващия си състав на съвета, чийто мандат изтича в края на годината.

„ Благодаря на министъра на правораздаването, че почете молбата на наши сътрудници, само че след две провалени съвещания още веднъж няма кворум. Подобен метод към работата на Висш съдебен съвет е най-малкото неконструктивен ”, сподели ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, откакто стана ясно, че съвещанието на съвета се е провалило.

„ Провали се оповестяването на конкурс за 6 места в Софийския апелативен съд, който има явна потребност от още съдийски бройки. Няма да обдъми отново и евроанализа на прокуратурата, а най-много ще изпуснем всякаква новост по Закона за правосъдната власт. Всички съсловни организации на магистратите, организации на правосъдната администрация и въобще кой ли не взеха отношение към този план, само че не и Висш съдебен съвет. Отсъствието през днешния ден е умишлено и безконтролно ”, бе оценката на Калин Калпакчиев, представен от defakto.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР